maandag 18 januari 2016

Winter
In het weekend van 16 op 17 januari 2016 heeft de winter zich aangediend, eindelijk…..Vandaag 18 januari gaf het kwik -7,7 graden aan bij zonsopgang bij een wolkeloze hemel. Tijd om erop uit te gaan en te kijken naar de verschijnselen in winterse omstandigheden. 

Ik zoom hierbij in op de knoppen aan de boom; rondom berijpt in prachtige vormen. Hier allereerst de knoppen van de zomereik. Kenmerk van deze knoppen is dat ze aan uiteinde van iedere tak een groep stompe knoppen zit van verschillende grootte.

Anders is de beuk; de knoppen van deze boom zijn lang, smal en puntig en wijzen sterk van de tak af. De knoppen zijn omgeven door knop-schubben. 

Dit zijn kleine afdekkende velletjes. Hierdoor worden de bladeren beschermd tegen beschadiging, vochtverlies en insectenvraat. Ze helpen niet tegen bevriezing, want binnen en buiten de knop is het ongeveer even koud. Om niet dood te een vriezen is ook in de knop ‘antivries’ aanwezig. Het zijn suikerverbindingen, die de boom met veel moeite heeft gemaakt……

donderdag 14 januari 2016

Markante bomen



Langs het pad naar het bosgebied staan links twee markante en typerende bomen voor dit gebied; een oude eik (zomereik) en een grove den. De eik heeft zichtbaar meerdere stormen overleefd gelet op de afgebroken takken. De grillige vorm geeft een fraaie aftekening tegen de ochtend lucht daarachter. Het is nog winter (half januari) waardoor de knoppen van deze zomereik (quercus robur) goed zichtbaar zijn.  De grove den (pinus sylvestris) iets verderop; alsof deze boom je wil omarmen! Aan het begin van het bos kun je deze den niet missen. Deze dennen werden vaak aangeplant; behalve vanwege het hout (grenen) was  de den in vroegere tijden leverancier van terpentijnolie, hars en teer. 
Opzet van het Natuurdagboek


In de komende tijd zal ik mijn observaties richten op verschillende onderdelen; bomen, struiken, bloemen, vogels en opvallende verschijnselen telkens in samenhang met de heersende weersomstandigheden. Ik neem regelmatig mijn fototoestel mee om het verslag met beelden te verrijken. Ik ben nieuwsgierig wat zich zoal zal aandienen. Ik hoop hiermee het Natuurdagboek goed te kunnen vullen. 
Beschrijving van het gebied


Landgoed Zonnebeek is gesticht door Jan Bernard van Heek, telg van de textiel familie uit Enschede. Hij heeft hier een bijzonder landhuis gebouwd genaamd ‘Zonnebeek’. Het landgoed is in totaal 70 hectare (!) groot en bestaat uit park, weiden, heide en bos; mijn ‘gebiedje’ is een klein deel daarvan en wordt begrensd door de Zonnebeekweg, Oude Haaksbergerdijk en de Oude Buurserdijk. De entree bij Huize Zonnebeek is gemarkeerd door een hek met aan weerszijden rododendron, hulst en bramenstruiken. De bodem hier is voornamelijk zandgrond. Dit jaargetijde is tot nu toe vrij vochtig, waardoor kleine vennetjes talrijk zijn. Mijn gebied is circa 4 hectare groot