donderdag 25 februari 2016

Bijzondere waarneming

in de verte; wat zien we daar? 
In het gebied worden met enige regelmaat reeën gesignaleerd; vaak horen we anderen daarover spreken, soms zijn we daar zelf getuige van. Nauwelijks zichtbaar, maar als je goed oplet zie je de kleine 'witte' kontjes in het struikgewas.......

drie reeën in de middagzon
een jonge ree-bok
Maar deze bijzondere dieren voor de eigen camera lens te krijgen is een uitzondering!

Vandaag echter hebben we geluk! Zie hier onze geluksbeelden


Groenblijvende vegetatie




Bij de ingang van het gebiedje bij Zonnebeek is het de rododendron die we als eerste tegenkomen. Een struik die duidelijk vanwege landschappelijke overwegingen hier is geplant bij de inrichting van het landschap rond Zonnebeek.

Bijzonder is dat deze plant het jaar rondom groen blijft. Hoe komt dat? Belangrijkste reden is dat er weinig nutriënten (voeding) in de bodem aanwezig is; er is hier sprake van een hogere zuurgraad in de bodem en een lager gehalte aan stikstof. Deze condities zorgen voor groei van groenblijvende planten.
Op Wikipedia las ik de volgende quote; "Aanschouw en zie hoe in de winter alle bomen schijnen te zijn verdord en al hun bladeren hebben laten vallen, behalve een veertiental bomen, die hun bladerdak niet verliezen maar hun oude bladerdak behouden". (bron. Bijbelboek Henoch hoofdstuk 3). Niet alle 14 groenblijvende bomen zijn hier aanwezig; enkele echter wel....... 
 

woensdag 17 februari 2016

Winter weer even terug
Opnieuw beleven we een winterse ochtend; zaterdag 13 februari. Prachtige blauwe lucht, waartegen de rijp op de knoppen tegen het zonlicht scherp afsteken. In het bos staan verschillende boomsoorten. Reden is dat ze kunnen groeien op de grondsamenstelling.
Deze grondsoort bestaande uit voornamelijk zandgrond met een leemlaag als ondergrond. Leem is een water-ondoordringbare laag waardoor het nogal vochtig is in deze periode van het jaar. Zelfs het zandpad door het gebied raakt nu regelmatig overstroomd door de vele regenval in de afgelopen weken.


Welke bomen en struiken gedijen hier? Het is een gemengd bos. Veel  eiken, beuken, berken, tamme kastanjes, grove den en sparren om veel voorkomende  boomsoorten te benoemen. Daarnaast is hier heide te vinden, varens, rododendrons, hulst, kamperfoelie et cetera.
We zullen de verschillende soorten in de loop van de komende weken nader onder de loep nemen.

woensdag 10 februari 2016

Februari 
De vrieskou is uit de lucht. We zijn inmiddels enkele weken verder. In deze 2e week van februari kun je aan verschillende bomen en struiken zien dat het voorjaar zich aandient. Afgelopen weekend februari 2016 werd gemeld dat de natuur 6 weken eerder aan het voorjaar begonnen is dan ‘normaal’. Er zijn hier en daar jonge blaadjes te zien zoals hier de kamperfoelie. Kleine ovaal groene blaadjes die contrasteren met de kale takken.


Door de overvloedige regenval en de hoge grondwaterstand is het hier erg nat; de zandweg staat deels onder water. We zitten hier in een laagveen gebied. Laagveen bestaat uit dode plantenresten. Vroeger werd het laagveen afgegraven; de plassen die hierdoor ontstonden noemen we petgaten. Door de afwisseling van water en moerassig land is laagveen heel geschikt voor planten en dieren die nattigheid nodig hebben.