zondag 27 maart 2016

Paaszaterdag; zonovergoten en 15 graden

Met de hulp van Erika is aan de hand van de afbeelding van het 'harige' blaadje de determinatie vastgelegd; we houden het op oranje havikskruid. Nu nog een klein plantje. Op Wikipedia lees ik het volgende; 'de plant komt voor tussen het gras op droge tot vrij vochtige, iets zure plaatsen. De ervaring leert dat de plant in de tuin niet kieskeurig is voor wat betreft de grond, zolang de plek maar zonnig is. Als de grond voedselrijk is, zal de plant behoorlijk gaan woekeren.' Dit laatste zal hier niet gaan gebeuren gelet op de bijzondere locatie.

Het was een prachtige dag deze Paaszaterdag; we zagen de citroenvlinder voorbij komen. Even later landde ze tussen de eikenbladeren op de grond, met de vleugels gevouwen.

In de vennetjes is het een drukte van jewelste geweest, getuige de kikkerdril die ruimschoots voor handen is aan de rand in het ondiepe water; dat wordt straks een bijzonder  gekwaak.  
Iets verderop zag ik een lichtbruine gloed aan de slootkant. Onmiskenbaar zag ik de gagel al licht bruin of bijna oranje in de zon. 
 

vrijdag 25 maart 2016

jong groen langs het bospad

Deze week ben ik samen met Erika en Martin op uitnodiging van Fred in het gebiedje van Fred geweest; het was zeer de moeite waard! Daar ontdekten we onder meer het muskuskruid, winter-postelein, zevenblad en speenkruid. In mijn ogen veel meer dan ik in mijn gebiedje heb waargenomen. Echter, wat we zowel bij hem als ik bij mij zag was de rankende helmbloem! 

Zie links de eerste kleine kruipende blaadjes op direct naast het bospad waar een grote tak van de grove den praktisch de weg verspert.

De beschrijving op Wikipedia geeft het volgende weer:  De soort ontleent de Nederlandstalige naam aan de eigenschap om langs andere planten te ranken (= klimmen). Omdat de bloemetjes op een leeuwerik zouden lijken, wordt ze ook wel eens leeuwerikbloem genoemd. De plant houdt van zure, droge tot vrij natte plaatsen in bossen, op kapvlakten, en in houtwallen. Dit klopt in mijn geval heel aardig.


Onbekend voor mij is de buurvrouw van de rankende helmbloem; zie hieronder het 'harige' blaadje tussen het gras. Dat wordt nog uitzoeken.

maandag 14 maart 2016

Het voorjaar meldt zich

De eerste week van maart is koud maar overwegend zonnig ! En dat merk je alleen niet alleen aan de opgewekte vogelgeluiden in het gebied, maar ook aan de eerste bloei. Zoals hier de paardenbloem; prachtig fel gele kleur in de volle zon.
Bij de entree van het gebied staan aan weerszijden rododendrons. Bij nadere beschouwing van de bloemknoppen is een uitzonderlijk verschijnsel waar te nemen; kleine paddenstoelen steeltjes op de knop. Alsof sprake is van natuurlijke beharing..... zeer bijzonder. Klik op de foto rechts om deze paddenstoeltjes nader te kunnen bekijken.

Vogels laten zich volop horen. Kleine vogels zoals koolmezen, de winterkoning, de vink, groenlingen laten zich volop horen. Vaak geziene gasten zijn ook ganzen, zoals hier de grauwe ganzen in de vlucht op zoek naar foerageer- of een rustgebied.

En als we getrompetter in de verte horen, geloven we onze oren niet.... Onmiskenbaar het geluid van kraanvogels, die op weg vanuit het zuiden terug gaan naar de broedgebieden in Noord-Duitsland. Door de straffe oostenwind worden ze 'terug' gedreven in onze richting en vliegen ze over o.m. de Achterhoek en Twente. Zie hier enkele exemplaren die ik heb kunnen 'vangen' in de cameralens.



maandag 7 maart 2016

Landkaarten van het gebied

Aan de hand van oude landkaarten zijn wegen en deels de vegetatie van mijn gebiedje terug te vinden. Allereerst een oude landkaart afkomstig uit de militaire atlas van Huguenin  (1819-1829). Het gebied is onderdeel van het Usselerveld. Door gele omlijning is de locatie aangegeven. De gebruikte inkleuring geeft de indruk van een bijzonder nat gebied. In de toelichting op deze kaart wordt gesproken dat grote delen nog lang tot de woeste grond werd gerekend.

Een eeuw later in 1905 is het gebied opnieuw in kaart gebracht door de Topografische Inrichting, een voorloper van het Kadaster. Deze kaarten zijn zo gedetailleerd dat elke schuur en sloot hierop terug te vinden is. Behalve dat is de in cultuur gebrachte grond zichtbaar evenals de bebossing. Voor het overige is de roze kleur overheersend; deze duidt op heide- respectievelijk veengrond.
Op een recente tentoonstelling is bijgaand schilderij van de ontginning van de heide in beeld gebracht.


Een meer recente landkaart van rond 1990 maakt duidelijk zichtbaar welke ontwikkelingen er zijn geweest. De bebossing is sterk toegenomen. Dit geldt deels ook voor landbouwgronden rondom het gebied. Heide is nog maar op een klein gedeelte in het gebied terug te vinden. Het gebied is opnieuw met gele omlijning aangegeven.   

 
 

woensdag 2 maart 2016

koud en zonnig einde van februari

De maand februari eindigde met een reeks zeer zonnige dagen die voor het gevoel erg koud waren door de schrale noordoostenwind. Dit leverde in de ochtend vaak mooie plaatjes op zoals deze op het water. Een spoor van een koude nacht.  
Er zijn meerdere sporen in het bos te vinden.... zoals deze 'verse' paardenhoef-afdruk op het pad. Stille getuige van de jachtpartij van de dag ervoor op Zonnebeek; een traditie.Zou het ree-bokje die ik enkele dagen geleden in de lens van de camera 'snapte' nog in leven zijn?

Wat zeker leeft in het bos zijn de vogels. Onder andere de koolmees laat zich helder en duidelijk horen. Volop bezig het eigen territorium af te bakenen. Het is lastig hem (of haar) vast te leggen op een foto. Hier de mees op een tak 'achterste tevoren'.




Dat het voorjaar zich aandient is duidelijk te zien aan de vele knoppen in de bomen. De vliesjes laten in sommige gevallen los en het jonge groene blad wordt al een beetje zichtbaar.

Het biologisch moment van Erika over mossen heeft mijn belangstelling gewekt. Prachtige vormen en bijzondere kleuren zijn zichtbaar zoals hier eikemos, kopjes-bekermos en het 'gewoon' schildmos.

Eikemos
gewoon schildmos 
kopjes-bekermos