Tussen het prikkeldraad bij de ingang van 'mijn gebiedje' zie ik in de ochtend een spinnenweb aan de hand van dauwdruppels. Een lijnenspel dat imponeert.
De vorm van dit web wordt wiel-web genoemd. Het heeft ook wat weg van een wiel. Er bestaan veel soorten spinnenwebben. Kijk maar eens op deze website; http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/141861-verschillende-soorten-spinnenwebben.html
Zelf kwam ik een hangmat-web tegen op het dijkje; zie hieronder. klik op de foto voor een vergroting. Op de webpagina van Wikipedia wordt verder ingegaan op de het ontstaan en toepassingen van spinnenwebben; https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnenweb . Een aanrader!
Eenmaal in het bos worden we getrakteerd op een melodieuze gezang. De Zwartkop heeft een gevarieerde zang met zowel krassende als heldere tonen, gelijkend op de Tuinfluiter. De zang van de zwartkop is gevarieerder in hoogte en eindigt in kenmerkende langgerekte fluittonen.
Dat het voorjaar is begonnen is af te zien aan het jonge groen. Bij de meeste bomen zijn de bladeren nog veelal in de knop, zoals hier de eik. Daarvan is bekend dat ze pas vanaf de maand mei of juni in blad komen. De beuk is doorgaans sneller in blad, zoals hier te zien.
Op de bodem zien we de eerste tekenen van de hier veel voorkomende varens; een opgerold blad dat zich nog moet ontvouwen. Op de website van de stichting Flora van Nederland staat een toelichting en mooie foto's van de verschillende soorten varens. http://www.floravannederland.nl/home/
Niet ver van deze jonge varen staat een jonge den. Opvallend vanwege de lichte kleur van de groene naalden, hier in de vroege lente zon. De den onderscheidt zich doordat twee naalden ontspruiten uit relatief kleine loten.
Op onze terugweg kwamen we oog in oog met een slak met de toepasselijke naam "zwarte wegslak" .
De zwarte wegslak is een naaktslak uit de familie wegslakken. De geslachtsnaam Arion is afgeleid van de naam van een oude Griekse dichter Arion.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten