maandag 25 april 2016

April doet wat het wil (week 17 - 24 april)

Het was deze week prachtig weer! Tot vrijdag, want toen sloeg het weer om; een stevige noordwesten wind liet de gevoelstemperatuur stevig zakken. Neemt niet weg dat ik verschillende waarnemingen heb kunnen doen in het veld. Allereerst viel op dat de grote majestueuze eik aan het begin van het bosgebied op 'barsten' staat als het gaat om het blad. Kijk zelf maar eens.
 Aan het begin van het bospad heb ik eerder naast de rankende helmbloem vastgelegd dat er vlakbij de oranje haviksbloem groeit en nu ook bloeit. Echter ik heb nu twijfels of de determinatie hiervan juist is...
Wel een prachtige stervormige bloeiwijze van dit kleine plantje. Klik maar eens op een van beide afbeeldingen voor een vergroting van de bloeiknop. Wellicht geeft de bloei straks meer houvast voor determinatie!



Ook de lariks wordt weer groen. Dit is de Europese lariks die nauw verwant is aan de Goudlariks. De naalden zijn lichtgroen en zacht. Aan de lange scheuten staan ze enkel, aan de korte zitten ze in rozetten. De twijg is strokleurig.
Iets verderop zien we nog een kleine eik die nog bijna volledig in knop staat. Wel is te zien dat de galappel op 'springen' staat. Deze fraaie appel is veroorzaakt door een Galwesp. In juni leggen bevruchte vrouwtjeswespen eieren in een eikenblad. Het bladweefsel gaat op de geïnfecteerde plaats woekeren en groeit uit tot een gal, waarin de larve zich ontwikkelt, etend van het gal weefsel dat het blad produceert. Later verpopt de larve zich en tenslotte, na het vallen van blad met gal, komt er een tweede generatie Galwespen te voorschijn. Dit zijn uitsluitend vrouwtjes; zij leggen, zonder te zijn bevrucht, hun eitjes in de knoppen van een eik. Hier vormen zich kleinere, zogenaamde paarse fluweel galletjes, waaruit in mei weer galwespen kruipen. De mannetjes bevruchten de vrouwtjes en daarmee is de cyclus weer rond.

Iets verderop zie ik een klein plantje; determinatie is lastig. Het is wellicht Guigelheil, een plant uit de sleutelbloem familie. Ik hou het in de gaten, want de bloem zal zeker nog gaan bloeien.
Guigelheil
Ook de bodembedekkers zoals varens in het bos ontluiken en laten zich voorzichtig zien. Hier twee soorten varens https://nl.wikipedia.org/wiki/Varens Zeer herkenbaar en talrijk in dit bosgebied.
 
De heidebrem soorten zijn (Genista) behoren tot de familie van de vlinderbloemigen, waarvan de leden gemakkelijk te herkennen zijn aan de opvallende vorm van de bloemen. Het bovenste, grote kroonblad noemt men de vlag, de beide kroonbladeren links en rechts de zwaarden en de beide onderste kroonbladeren de kiel. De vrucht is bij deze familie een peul, die recht, gebogen  of spiraalvormig opgerild kan zijn en één of meerdere zaden bevat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten