woensdag 31 augustus 2016

Eind augustus; laatste week en kleine evaluatie

Op de laatste dag van de maand augustus blik ik kort terug op mijn ervaringen. Wat je mag verwachten in augustus is bloeiende heide. Daarom heb ik de achtergrondfoto van de weblog waarop ik meld dat ik start voor IVN met deze weblog van de andere zijde genomen om het verschil te kunnen laten zien. In plaats van kale bomen en een bijna kleurloze omgeving, hier een palet aan kleuren en variatie door de vegetatie.
Zomers beeld van het gebiedje Zonnebeek vanaf de ingang aan de Oude Buurserdijk
 En het is met name de kleur paars van de heide die in het oog springt. Met name de struikheide geeft een intense zacht-paarse gloed; een prachtig eind zomers beeld.




Ik ben door de observaties enigszins zoals deze gewone pad (Bufo bufo), die ik platgewalst op de zandweg aantrof, overdonderd door de natuur in alle door mij waargenomen facetten........







Zoals deze fijnschubbige boleet (Suillus veriegatus) die ik op dezelfde zandweg een dag later (een prachtige zonnige dag) aan de kant van de weg tegenkwam. Ruim 17 cm in omtrek; een pracht exemplaar. Hij groeit vaak samen met dopheide, die hier verderop staat.
De laatste week is echter droog met veel zon en hoge temperaturen. Op de plaats waar tot voor kort vennen zichtbaar waren, valt nu op dat ze bijna allemaal droogvallen van deze vennetjes. Een na ruim 8 maanden bijzonder vochtige omgeving, valt het nu droog! Waar waterhoentjes nesten hebben gehad, kleintjes hebben grootgebracht, valt nu een groene oase te 'bewonderen'. Een bijzonder, maar zeer natuurlijk en regulier verschijnsel in deze omgeving.


Achterom kijkend heb ik met veel plezier dit dagboekje bijgehouden. Gewapend met camera heb ik in de afgelopen maanden hier rondgekeken. Thuis opzoeken wat ik heb gezien en vervolgens middels deze weblog hiervan verslag doen. Het schrijven van een weblog heeft me gemotiveerd en heeft me veel plezier gegeven. Mijn wandel tempo is beduidend lager dan voorheen. Ik kijk bewuster, anders, breder en ook gedetailleerder.
Ik voelde me van tijd tot tijd als een spin in het web. Wel met dit grote verschil dat het web, de natuur om ons heen, door tijd, klimaat en menselijk ingrijpen is geworden wat het nu is. Ik kijk met erg veel plezier terug op deze IVN opdracht.

maandag 22 augustus 2016

Derde week augustus

Staat de natuur stil?
De veranderingen gaan uiteraard geleidelijk, maar het lijkt erop dat de natuur een zomers uiltje knapt...

"De kroon is op het werk gezet", zoals dit beeld bijna letterlijk laat zien. U herkent misschien de Smalle weegbree Plantago lanceolata, een van oudsher bekende geneeskrachtige plant. In alle delen bevat hij rijkelijk slijmstoffen; het uit de plant gewonnen sap is een geliefd hoestdrankje.
 De gele helmknoppen boven de witte helmdraden zijn vooral gericht op windbestuiving. Af en toe vindt bevruchting plaats via insecten, maar dat is hoogst zelden.  De bloem heeft 4 in het midden bruin gekielde kelkbladeren en 4 bruinachtige kroonbladeren. De lange meeldraden zijn witachtig tot geel.  

Langs de zandweg van de Oude Buurserdijk zie ik in de rand van de sloot een eikvaren staan; een bijzonder in het oog opvallende vorm van het blad in vergelijking met de klassieke hier veel voorkomende koningsvaren. Let eens op de nerf van iedere 'vinger' van deze prachtige varen.







 In deze zomer valt met enige regelmaat regen; dat is niet alleen gunstig voor de flora maar ook voor de amfibieën, zoals hier de Grote Wegslak Arion rufus. Tijdens het kruipen wordt een dikke laag slijm aangemaakt, Alleen na regen en/of dauw wordt gekropen; bij droogte zit de slak verstopt onder gebladerte. Echter hier zoeken ze het blijkbaar hogerop....?

Ik heb al eerder gemeld dat de heide nu volop in bloei staat. Het zoemt van de bijen en hommels! De kleur wordt bij de struikheide Calluna vulgaris gevormd door de lichtpaarse bloemen die naar één kant gekeerd in rijk bloemige trossen aan de stengel staan. 
Bijzonder is dat veel heidesoorten op schimmels groeien, die de plant voorzien van voedingsstoffen. Een ander gemeenschappelijk kenmerk is dat de bodem zuur en een voedselarm karakter heeft.

Verder op het pad viel mijn oog op een wat lugubere situatie; een kever, de Gewone Doodgraver Nicrophorus vesoilloides. De foto is helaas niet scherp, maar voldoende om te laten zien. De Gewone Doodgraver dankt zijn naam aan de gewoonte dier'lijken' te begraven, die later als voedsel voor het nageslacht dienen. Doodgravers kunnen goed vliegen en ruiken een rottend kadaver op enkele kilometers (!) afstand. Nadat het kadaver begraven is legt het vrouwtje haar eitjes erbij. Ze beschermt deze eitjes tegenover rovers en parasieten totdat ze uitkomen. Na het  uitkomen voedt het wijfje de larven eerst met gedeeltelijk verteerd vlees. Zodra ze iets groter zijn, beginnen ze zelf van het karkas te eten.

Gewone Doodgraver Nicrophorus vespilloides (bron foto: Wikipedia) 


donderdag 11 augustus 2016

Augustus; de tweede week

De natuur blijft verbazen. Na opnieuw twee dagen ronduit regenachtig en zelfs 'herfstig' weer, vergeet je dat het nog steeds zomer is. En zeker als je volop paddenstoelen tegenkomt...

Hier twee fraaie exemplaren; een Parel-ameniet (links) en de Sierlijke russula (rechts). Beide zijn zogenaamde 'zomer' paddenstoelen. In mijn documentatie staat; een geringe regenval in juni (!) is reeds voldoende om na drie dagen de eerste te laten verschijnen.....



















Echter, het is inmiddels augustus en dan laat de heide haar pracht zien. Wat we nu zien is met name de struikheide (Calluna vulgaris). De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse woord 'kallyno' dat reinigen betekent. De plant kreeg deze naam omdat men er o.a. bezems vervaardigde door de stengels te bundelen.

In  de sloot langs de Oude Buurserdijk zie ik in de volle zon een bijzondere varen staan; Gewone eikenbladvaren (Polypodium vulgare). Deze varen komt op met name zandgrond (in zowel duinen als Terug in bossen) voor, en hier vlakbij de heide en aan de voet van een zomereik.

Terug door het bos vallen me twee planten op met bijzondere bessen. De eerste is die van de Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum). Nu nog groen maar zodra we verder zijn, zien we helder rode bessen die volop zaden zullen dragen.  

De andere bes 'in wording' is die van de Veelbloemige Salomonszegel (Polygonatum multiflorum). De vrucht hiervan is in de herfst donkerblauw.  

zaterdag 6 augustus 2016

1e week augustus; typisch Nederlandse zomer

Het weer is aan te duiden als typisch Nederlandse zomerweer; 18 tot 20 graden met veel bewolking met van tijd tot tijd (veel) regen. Opwinding was er even toen ik door buurman Jaap getipt werd op bijzondere bloei in de sloot vóór mijn gebiedje bij Zonnebeek. Het was prachtig; de brede sloot vol met groene bladeren met een witte bloem. Kijk maar
In eerste instantie dacht ik aan drijvende weegbree (Luronium natans), een bijzonder zeldzame plant. Reden was dat het eerder deze week bij Nature Today, in een dagelijkse nieuwsbrief een item was geplaatst over deze bijzondere plant. Ik was zo goed als overtuigd, mede door de foto's van de bloem die praktisch overeen kwam met de beschrijving bij Nature Today https://www.naturetoday.com/intl/nl/home

Ik heb de waarneming geplaatst op de site Waarneming.nl, waar ik bijna onmiddellijk gewezen werd op een andere, meer waarschijnlijke plant van bijna stilstaand water, namelijk Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranea). Met name het blad van deze plant was aanleiding de waarneming te corrigeren.