De natuur blijft verbazen. Na opnieuw twee dagen ronduit regenachtig en zelfs 'herfstig' weer, vergeet je dat het nog steeds zomer is. En zeker als je volop paddenstoelen tegenkomt...
Hier twee fraaie exemplaren; een Parel-ameniet (links) en de Sierlijke russula (rechts). Beide zijn zogenaamde 'zomer' paddenstoelen. In mijn documentatie staat; een geringe regenval in juni (!) is reeds voldoende om na drie dagen de eerste te laten verschijnen.....
Echter, het is inmiddels augustus en dan laat de heide haar pracht zien. Wat we nu zien is met name de struikheide (Calluna vulgaris). De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse woord 'kallyno' dat reinigen betekent. De plant kreeg deze naam omdat men er o.a. bezems vervaardigde door de stengels te bundelen.
In de sloot langs de Oude Buurserdijk zie ik in de volle zon een bijzondere varen staan; Gewone eikenbladvaren (Polypodium vulgare). Deze varen komt op met name zandgrond (in zowel duinen als Terug in bossen) voor, en hier vlakbij de heide en aan de voet van een zomereik.
Terug door het bos vallen me twee planten op met bijzondere bessen. De eerste is die van de Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum). Nu nog groen maar zodra we verder zijn, zien we helder rode bessen die volop zaden zullen dragen.
De andere bes 'in wording' is die van de Veelbloemige Salomonszegel (Polygonatum multiflorum). De vrucht hiervan is in de herfst donkerblauw.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten