De maand november brengt regen. Langzaam worden de droge vennetjes op de heide opnieuw gevuld met hemelwater.... gelukkig maar. Ondanks het natte weer lijkt het met de paddenstoelen minder te worden. Toch zijn er nog mooie exemplaren te vinden zoals hier; een nog niet op naam gebracht exemplaar, gebruik makend van een boomstam, een oude beuk.
Focus ligt dit keer bij de knoppen van de bomen, zoals in mijn vorige bericht aangegeven. In het najaar verliezen veel bomen hun blad. Aan het laten vallen van bladeren gaat een ingewikkeld proces vooraf. Voordat ze vallen, zuigt de boom of struik nuttige stoffen uit het blad en slaat deze op in de stam en takken. Door het wegzuigen van de groene kleurstof uit het blad blijven de ook aanwezige gele kleurstoffen over en de gele herfstkleuren ontstaan.
Het blad is niet meer waardevol voor de boom en moet vallen, want op takken met blad blijft in de winter veel meer sneeuw liggen dan zonder blad. Bebladerde takken kunnen door de sneeuw eerder afbreken. Als de stoffen uit het blad zijn gezogen, worden de vaatbundels in de bladsteel afgesloten met een inwendig kurk, een propje kurkstof. Het blad krijgt nu geen water meer en begint te verdrogen. Hierdoor wordt het contact tussen blad en tak verbroken, waarna het blad gemakkelijk af valt.
Vaak na een nachtvorst, zoals dit jaar het geval was in de nacht van 7 op 8 november. Hiernaast een foto deze grillige eik aan het begin van het Zonnebeek-bos zonder blad, genomen op 9 november.
Kijken we de takken van deze eik van dichtbij, zien we aan het uiteinde van de tak een groep stompe knoppen van verschillende grootte. Op beide foto's zien we deze bijzondere knoppen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten