De afgelopen 2 weken heeft het hier flink geregend. Inmiddels zijn ook de temperaturen flink gezakt; gemiddeld 5 graden in de afgelopen dagen met vorst aan de grond.
Zie hier de foto's bij de entree van het bos van Zonnebeek.
De paddenstoelen zijn nu volop in het bos aanwezig; vruchten van schimmels ondergronds al dan niet in symbiose met de omgeving. Schimmels bestaat uit een meestal kleurloos netwerk van dunne onderling verweven schimmeldraden. Deze worden hyven genoemd, terwijl het gehele netwerk mycelium wordt genoemd. Het mycelium vormt voor ons waarneembare vruchtlichamen; paddenstoelen.
Gewoon eekhoorntjesbrood Boletus edulis |
Links op de foto Gewoon eekhoorntjesbrood. Deze komt voor in de omgeving van loof- en naaldbomen. Het is een zacht-vleselijke buisjeszwam, levend op de bodem. Het is eetbare paddenstoel. Het Gewone eekhoorntjesbrood wordt snel verwisseld met de niet eetbare Bittere boleet of met het Vroeg eekhoorntjesbrood.....
Roodvoetrussula Xerampelina |
Hier de Roodvoetrussula Xerampelina. Het is een plaatjeszwam (lamellen) met broze lamellen. Komt voor op min of meer kalkrijke bodems. De Roodvoetrussula is een eetbare paddenstoel, echter -zoals vaker- vanwege kwetsbaarheid en zeldzaamheid (!) niet plukken.
Verderop staat aan de voet van een stronk van een dode Grove den de Sombere Honingzwam Amarillaria ostoyae.
Deze zwam zit als een bundel vast aan de stam. Deze zwam plaatjes of lamellen zitten net boven de steel, die met een ring wit-kleurig is.
Een bijzondere variant zie ik verderop; de Stobbezwam Kuehneromyces nutabilis. In een bundel op de stronk van een beuk. Heeft aan de onderzijde plaatjes en leeft op stobben of stronken van loofhout. De hoed is tweekleurig en heeft een steel met een ring (moeilijk te zien op bijgaande foto).
Een mooi exemplaar van de Dennenzwavelkop Hypholoma capnoides zie ik staan op bemost en dood hout van een naaldboom (denk een lariks...). Het is een plaatjeszwam met een gele hoed, waarbij de lamellen een rookgrijze kleur bezitten. Het blijkt een eetbare plant te zijn, die -als ik het goed heb- goed te mengen is met andere eetbare paddenstoelen....
Ander onderwerp: twijgen van bomen met (blad)knoppen voor het nieuwe seizoen....
Geïnspireerd door mede-cursist Peter heb ik gelet op reeds aanwezige knoppen op twijgen van bomen in het gebied.
Zoals hier die van de Hazelaar Corylus avellana. Je kunt ze nu makkelijker herkennen aan het nog aanwezige blad aan deze struik/boom. In het boek Winterflora bomen en struiken van Dirk Slagter wordt ingegaan op de herkenning van bomen in de winter aan de hand van de twijgvorm, kleur, tak en knopstand en 'aanhangsels' in de vorm van katjes. Een onderwerp waar ik in de komende wintertijd specifieke aandacht zal besteden. Wordt vervolgd....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten