woensdag 11 mei 2016

Eerste week van mei; zomer in de lente!


mannelijke bloei van de zomereik
De eik aan het einde van het toegangspad wordt groen; in een week lijkt een explosie van groen zich in het hele bos zich te voltrekken. Als je goed kijkt zie je dat de eik zelfs bloeit! Eens in de 5 jaar bloeit de mannelijke eik. Eiken bloeien samen met het uitkomen van de bladeren. En de mannelijke bloemen zijn groen/geel. Ze vallen dus niet heel erg op.

Iets verderop het bospad laat ook de tamme kastanje zijn blad zien. Het blad is enkelvoudig en 12-20 cm lang, veel langer dan van verwante soorten als Eik en Beuk. Het is enkelvoudig, lancetvormig en van boven glanzend groen. De rand is regelmatig stekelig getand. Het is nog even wachten op de bloei. De bloeiwijze is aar-vormig, lange scheuten, eerst rechtopstaand later hangend. Ik hoop daar later deze maand nog een foto van te kunnen maken.....

Ook de varens worden steeds groter en herkenbaarder. Varens hebben veel behoefte aan water en schaduw. Daarom zie je ze vaak in lichte bossen en langs schaduwrijke rivieroevers. Tegen het einde van april verschijnen ze als kleine, spitse plantjes. Ze lijken op groene, opgerolde slangetjes. Langzaam aan ontvouwen die zich tot tere groene bladeren.
Laag bij de bodem ontwaar ik een klein plantje. Ik leg mijn camera op de grond om dit teer lijkende plantje meer recht te doen; echter wat zijn naam is moet ik nog uitzoeken...Komt later. 

Tijdens de wandeling zie je niet alleen bloeiende planten, maar ook uitwerpselen van dieren in het bos. Hier iets wat verwijst naar de steenmarter.....






Behalve dat het blad een verwijzing geeft naar het soort plant, helpt de bloem ook. Eerder heb ik dit minuscule plantje guichelheil "gedoopt", maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Wie kan mij helpen?  

Dan zie ik vlak bij het heideveld de eerste bessen aan de struiken van de bosbes. Nu nog rood van kleur, maar wordt onmiskenbaar blauw verderop in het seizoen. Kort na het uitbloeien van de roze, bolronde bloemen ontstaan er op stengels, ouder dan 3 jaar, zwart-blauwe bessen. Het sap is purperkleurig. De bessen zijn eetbaar. Ze worden voornamelijk gebruikt voor jam of voor gebak. Ook worden ze vers gegeten, vooral vanwege het hoge gehalte vitamine C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten