maandag 23 mei 2016

volop bloei (week 15-22 mei)

Prachtige weer met volop zon! Het is volop genieten in het gebied. De prachtig vormgegeven blad van de tamme kastanje schittert in de ochtendzon. De tamme kastanje is gemakkelijk herkenbaar aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde. De onderzijde is ietsje lichter
De bloei van de lijsterbes en de rododendron zijn nu op z'n mooist. De rododendron laat de meeldraden zien, klaar voor verspreiding via insecten; het aantal meeldraden hier bedraagt 5 per bloemkelk.
De lijsterbes bloeit met uitbundige bloemtuilen die een beetje op appelbloesem lijken. De bloemen zijn geelachtig wit en geuren sterk niet erg lekker...... 
De vogels zijn straks in de herfst er dol op; de zullen de kleine, fel oranje gekleurde bessen zeer geliefd zijn. Zij zullen niet lang aan de boom blijven hangen; vooral lijsters en merels komen erop af.

Behalve bomen en struiken bloeien ook verschillende soorten grassen. Hier een rijk geschakeerd en kleurrijk beeld. Dominant op de afbeelding is de smalle weegbree; aan de niet bebladerde vijf-groevige bloeistengel staan onopvallende bruine bloemen in een eivormige aar. Ze hebben 4 kelkbladen en, bruine kroonslippen en lange, uitstekende meeldraden met gele helmknopjes.
Iets verderop staat langs het 'dijkje' de kruipende boterbloem. Mijn oog valt op de bloem, die niet zoals gebruikelijk uit één kleur maar uit twee kleuren bestaat. Een speling der natuur? Aantrekkelijk is ze; niet alleen voor het menselijke oog, maar ook voor deze vlieg.
Doordat het in de afgelopen 4 weken nauwelijks geregend heeft, is door verdroging het vennetje voor een belangrijk deel droog gevallen. Men spreekt dan over 'zwak gebufferd ven'. Op de website www.natuurkennis.nl lees ik het volgende;  karakteristieke, bijzondere planten van zacht water of zwakke buffering zijn: Gesteeld glaskroos (Elatine hexandra), Pilvaren (Pililaria globulifera), Kruipende moerasweegbree (Echinodorus repens), Stijve moerasweegbree (Echinodorus ranunculoides), Waterpostelein (Lythrum portula), Ondergedoken moerasscherm (Apium inundatum) en Moerassmele (Deschampsia setacea). In permanent waterhoudende plassen bovendien: Teer vederkruid (Myriophyllum alterniflorum), Buigzaam glanswier (Nitella flexilis) en Breekbaar kransblad (Chara globularis). Op de oever groeien soms ook andere kritische soorten zoals Draadgentiaan (Cicendia filiformis) en Teer guichelheil (Anagallis tenella).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten