zondag 24 juli 2016

3e week juli: tropisch warm

De zomer houdt aan en laat zich van z'n beste kant zien. Bloeiers volop en prachtige vlinders; zoals hier het Klein geaderd witje (Pieris napi). Deze vlinder wordt vaak ten onrechte aangezien als bedreiging voor de koolplanten. Deze vlinder is actief, zelfs bij bewolkte hemel. Hier zien we haar (bij huis) op de Hortensia.

Hieronder zijn vruchten te zien van de verschillende bomen in 'mijn' gebiedje. Hier de bessen van de Vuilboom of Sporkehout (Frangula alnus). Zowel de bast als de bessen hebben een laxerende werking; het sap van de giftige (!) bessen werd vroeger gebruikt als laxeermiddel. Hier is één van de bessen reeds donker gekleurd en nagenoeg rijp.
Iets verderop staat de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina).
Het zijn kleine eetbare kersen. Als ze goed rijp zijn is de smaak zoet, maar ook bitter. Beroemd is het Terschellinger wilde kersenbier; in Amerika gebruikt men de kersen voor het bereiden van cherry rum!

In de rand van de sloot zie ik een bonte schakering van kleuren. Achterin staan enorme exemplaren van de reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum). Het is een van de meest algemeen voorkomende schermbloemigen; zijn grote, platte bloemschermen worden door talloze insecten in juli en augustus bezocht. De bloemen verspreiden een onaangename geur.

In het dagblad Tubantia van zaterdag 23 juli staan twee artikelen over deze bereklauw die met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Niet alleen verdringt de plant inheemse plantensoorten, maar is gevaarlijk doordat het fors lichamelijk letsel kan veroorzaken. Harry Koster van Landschap Overijssel ziet de soort onstuimig groeien in gebieden van het Landschap Overijssel rond Enschede; Groot Brunink, Smalenbroek en in de Ecozone in Glanerbrug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten