De zomerbloei van de tamme kastanje (Castanea sativa) is
bijzonder fraai. De mannelijke bloem is goudkleurig en vormt een parelsnoer
waaraan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden
zich aan de basis van deze katjes, omgeven door een groene schubachtig
bebladerde vruchtbeker. Hier goed te zien op beide foto’s.
De hoofdjes-achtige mannelijke bloemen vormen een parelsnoer waaraan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de katjes, omgeven door een groene, schubachtig bebladerde vruchtbeker. Helaas worden bij ons de vruchten zelden rijp, waardoor ze ook klein blijven. In de landen rond de middellandse zee maakten ze vroeger een soort pap, pollenta genaamd. In de armere streken van Italie, Spanje en de Balkan wordt deze nu nog gegeten. Men droogt eerst de kastanjes langzaam boven een open vuur, waarna ze gemalen worden en met melk gemengd. Een delicatesse voor de fijnproever…..
Wat schetste onze verbazing dat er plotseling een ooievaar (Ciconia ciconia) in de weide bij Zonnebeek te zien was. Een niet alledaags verschijnsel. De ooievaar is nog steeds een schaarse broedvogel in ons land; de soort staat nog steeds op de rode lijst. Het voedsel bestaat uit kleine gewervelde dieren en grote insecten. Zoals te zien is, is er net gemaaid; wellicht dat er iets lekkers nog te vinden is tussen het maaisel....
Het weer is wisselend zomers; regen en zon bij gemiddelde temperaturen. Er zijn nog steeds volop vlinders waar te nemen. Zoals hier het Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Ze leeft als vlinder circa 20 dagen! Het is een algemene dagvlinder en bewoont plaatsen met een afwisseling van licht en schaduw. De gevlekte vleugeltekening biedt een uitstekende camouflage, zoals hier te zien op de schors van de boom.
Het is onmiskenbaar hoog zomer! De Wilde Lijsterbes (Sorbus aucuparia) heeft inmiddels rijpe roodkleurige bessen; ze steken fraai af tegen de blauwe hemel (zie bijgaande, overigens matige foto). Soms bereidt men uit de bessen een gelei die uitstekend smaakt en veel vitamine C bevat. Vroeger maakte men er een drank uit die scheurbuik moest voorkomen. Vogelvangers gebruikten de bessen als lokaas bij de vangst van lijsterachtigen. Van het sterke, buigzame, geel-grijze hout maakte men vroeger handgrepen voor gereedschap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten