zondag 19 juni 2016

Bezoek 16 juni; Erika en Fred

Zoals ik op uitnodiging bij Fred in het Teesinkbos ben geweest en bij Erika op de Kersdijk, was het deze week mijn beurt 'gastheer' in mijn gebiedje genaamd Zonnebeek.

Om het gebied in een historische context te plaatsen heb ik kort stilgestaan bij de geschiedenis. Het landhuis Zonnebeek is door Jan Bernard van Heek, oudste zoon van Gerrit Jan van Heek, gebouwd in 1907 Virginian style voor zijn vrouw Edwina Burr Ewing. Na zijn plotselinge dood in 1921 heeft zij gewoond tot haar overlijden in 1945. Zij heeft een stichting in het leven geroepen met als doel het huis in originele staat te behouden. Tweede doel was Nederlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij en hiervoor geen financiĆ«le vergoeding ontvangen, een weekend aan te bieden door op Zonnebeek te mogen verblijven. Het huidige gebied was onderdeel van een natuurgebied dat o.m. ook het Buurserzand omvatte. Het Buurserzand is uiteindelijk geschonken Natuurmonumenten. Na deze inleiding zijn we het gebied ingegaan en hebben we onder meer stilgestaan bij het verschil tussen de krent en de vuilboom. De vuilboom of sporkehout (Frangula Alnus) heeft aan de onderzijde van het blad duidelijke nerven. Het blad is gaafrandig en verspreid. Het is een kleine meerstammige boom, vaak ook struikvormig.  

















Vervolgens hebben we stilgestaan bij de tamme kastanje. Ik weet nu dat de boom eenhuizig is. Dit betekent dat de boom zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevat. 
De mannelijke bloemen zitten aan afstaande tot hangende aren. De vrouwelijke zijn opstaand met 2 tot 3 bijeen, omgeven door veel schubben die later de bolster vormen met een tot drie vruchten. De bloei is eind juni en in juli. Nu dus nog niet in bloei; ik hou het in de gaten.....





Iets verderop zien we enkele pracht exemplaren van de veelbloemige salomonszegel (Polygonatum multiflora). Over de herkomst van de naam is het volgende bekend. Opvallende littekens die de stengels na hun sterven op de wortelstok achterlaten lijken indrukken van een zegelring. Daarom noemde men deze plant naar de zegelring van koning Salomon. Die gold in de OriĆ«nt als talisman voor wijsheid tegen tovenarij....... 

Iets verderop langs de Oude Buurserdijk zien we o.m. Robertskruid, witte en paars-kleurige bloemen van bramen, maar ook een pracht exemplaar van Akkerkool (Lapsana communis).
De bloemen sluiten bij weinig of geen zonlicht en laat haar gele bloemen zien als de zon schijnt.... daarnaast in de sloot zien we tevens de Gewone Melkdistel (Sonchus olacereus). Als we de Romeinse historicus Plinius mogen geloven, nuttigde de Griekse held Theseus eerst een maaltijd die uit kracht schenkende Gewone Melkdistel was bereid, voordat hij het Kretenzer monster Minotaurus half mens half stier, overwon en doodde. Van oudsher is deze plant een veel verzamelde wilde groente....
Terug op de heide zien we langs het pad de Mannetjes Ereprijs (Veronica Officinalis), Tormentil (Potentilla erecta) en het Sint-Janskruid(Hyperium perforatum). Zoals de Latijnse naam aangeeft is het blad hiervan geperforeerd met hele kleine gaatjes.... kijk maar! (klik op de foto voor een vergrote versie op je beeldscherm). 

Het Sint-Janskruid is reeds lang bekend als geneeskrachtige plant en werd reeds door de Maltezer ridders gebruikt om wonden te genezen.
De plant zou op 24 juni (Sint Jan) in bloei moeten staan, maar dit exemplaar staat in de schaduw en zal waarschijnlijk later bloeien.... Ik hou het in de gaten. 
Bij het ven (petgat) aangekomen zien we veel juffers rondvliegen. Aan een vennetje net buiten het gewone wandelpad zien we prachtige blauwkleurige juffers in een bijzondere vorm (paring?) en in grote hoeveelheid exemplaren aan de waterkant. Het lijkt wel een notenbalk..... 


1 opmerking:

  1. De speciale vorm van de juffers is inderdaad een paring en wordt tandem genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen