Een dag later was het weer aanmerkelijk somberder en waren er bijna geen vlinders te zien. Wel hoorde ik en zag ik even later de boompieper (Anthus trivialis). De boompieper is gesteld op open terrein met lage begroeiing en verspreide bomen en bosjes. Op het heideveld is deze biotoop in optima forma aanwezig. Deze vogel nest meestal tussen de begroeiing op de grond en zoekt zijn voedsel ook daar; spinnen en larven, onder andere van vlinders; live and let die......
Wat verderop zie ik de tamme kastanje (Castanea sativa) in bloei komen. De bloem staat nog niet geheel open; dat duurt echter niet meer lang. Eind juni / begin juli is de bloeitijd. Deze boom is vaak voor sierdoeleinden in tuinen en parken aangeplant. De soort verwildert gemakkelijk, maar het zaad kiemt hier zelden. De zomers zijn hier doorgaans te koud lees ik in de Readers Digest gids. Gelet op de talrijke bomen hier en de doorgaans warme zomers in de afgelopen decennia, zal het kiemen van zaden geen probleem meer zijn......
In de berm iets verderop staat een kleine maar opvallend bloeiend plantje; het is Gewone Brunel (Prunella vulgaris). Dit plantje wordt ook wel Bijenkorfje genoemd. Het is een zeer algemeen plantje van grasland, wegbermen en lichte bossen. Ze prefereert een enigszins vochtige bodem boven een droge bodem. De bladeren zijn tegenoverstaand, langwerpig eivormig, gesteeld, gaafrandig of gekarteld. De schijnkransen vormen een lange dichte schijn-aar. De plant bloeit vaak samen met de Kleine Pimpernel.
Verderop staat langs het heideveld de Stekelbrem (Genista anglica); ze is zo goed als uitgebloeid. Ze heeft peulen gevormd, de vrucht die een of meerdere zaden bevat voor het nageslacht.... De heidebremsoorten (Genista) behoren tot de familie van de Vlinderbloemigen, waarvan de leden te herkennen zijn aan de opvallende vorm van de bloemen (met vlag, zwaarden en kiel, respectievelijk bovenste kroonblad, de kroonbladeren links en rechts en de beide onderste kroonbladeren die met elkaar vergroeid zijn).
Het is de week van 24 juni ofwel de geboortedag van Johannes de Doper; de week waarin het Sint Janskruid (Hypericum perforatum) in bloei staat.... Zie maar hier..... De plant is bekend om zijn geneeskrachtige vermogen; vooral voor de genezing van open wonden. De stengel heeft over de lengte 2 smalle vleugels lopen.
perspectief van de kikker |
Oppassen; er lopen vele kleine bruine kikkertjes over het pad. Je ziet ze bijna niet.... ook de grootte is niet meer dan 3 cm lengte.
En dan schijnt de zon weer... op de heide zien ik plots niet één maar meerdere Heideblauwtjes. Een prachtig gezicht Het mannetje is zilverblauw, met een witte franje aan de buitenkant van een zwarte rand.
Het wijfje is bruin met oranje tekening. De onderkant vertoont zwarte, blauwe en oranje vlekken. De blauwe vlekken wekken een indruk van 'zilverbeslag'.
Mijn oog valt op een heidestruikje waar ik twee mannetjes met elkaar in de weer zag. Wat hebben de mannetjes een mooie onderzijde!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten